Citera sociala medier och digitala appar

Det blir allt vanligare att vi behöver citera och referera till sociala medier och digitala funktioner som appar för mobiltelefoner eller surfplattor. Men hur gör man då? Grundprinciperna är ungefär desamma som när du citerar papperspublikationer, men här får du några tips.

 

Referera till en avsändare i allmänhet

Om du citerar eller diskuterar ett Twitter- eller Facebookflöde i sin helhet eller i allmänhet räcker det att du nämner avsändarens kontonamn och kanske skriva webbadressen i parentes.

Exempel
SEB svarar på allmänna frågor från kunder och andra följare på både Facebook (https://www.facebook.com/sebsverige ) och Twitter (https://twitter.com/SEBSverige). För privata ärenden hänvisar de till telefon och bankkontor.

Exempel app
Tjejsamlat är en iphoneapp där Jeanette Eriksson och Johanna Grip har samlat populärkultur där kvinnor får ta plats. Där finns exempelvis filmer, teveserier, böcker och feministiska organisationer.

 

Citera specifika inlägg eller texter i appar

När du vill citera specifika inlägg, som exempelvis tweetar eller facebookuppdateringar, eller texter i appar kan du tillämpa en anpassning av de principer vi rekommenderar för källförteckningar i Klarspråk på nätet:

  • författare (avsändare, företag, organisation eller liknande som ansvarar för publiceringen)
  • utgivningsår (publiceringstidpunkt)
  • informationens titel (hela tweeten, en komprimering av längre statusuppdateringar eller texten i appen)
  • adressuppgift (www… till själva posten och avsändarens sida) eller så nämner du att det är en digital app
  • datum när du hämtade inlägget eller texten.

Exempel på tweet
Hälsingland Turism. (30 maj 2013). Nu är det dags för kor och kalvar att släppas ut på grönbete igen! Det firar Sörhoga Lantgård med en rolig … https://twitter.com/halsingland/status/340127156707405824 [Twitterpost]. Hämtad från https://twitter.com/halsingland/. Hämtad 6 juni 2013.

Exempel på facebookuppdatering
Siljan Turism. (29 maj 2013). Tips: Biljett till inspelningen av Moraeus Med Mera + boende från endast 895 kr/person! Bo på härliga Smidgården i Orsa. Läs mer här: Smidgården i Fryksås, Orsa [http://boka.siljan.se/sv/boende/a151262/smidgarden-i-fryksas-orsa/erbjudanden]. https://www.facebook.com/siljanturism/posts/10151516607704335 [Facebookuppdatering]. Hämtad från https://www.facebook.com/siljanturism?fref=ts. 7 juni 2013.

Många appar finns även i form av webbsidor och då det är smartare att hänvisa till webbsidan än till appen. Det är ju inte alltid görligt att länka till en app. Men om informationen inte finns i webbformat och du behöver hänvisa till en app följer du samma principer som för statusuppdateringar och tweetar.

Exempel på hänvisning till app
FEO Media AB, 2013, Quizkampen: Hjälp för iphoneenheter, Rating och poäng: Hur mycket vinner man om någon ger upp en match? Digital app. Hämtad 10 oktober 2013.

 

Inlägg som man inte längre kommer åt på nätet

Om du i en källhänvisning har länkat till exempelvis en tweet eller en statusuppdatering och det senare inte längre går att komma till inlägget, behöver du inte ta bort hänvisningen. Du tar bara bort länken men behåller texten med uppgiften om när du läste eller hämtade informationen.

Exempel
Siljan Turism. (29 maj 2013). Tips: Biljett till inspelningen av Moraeus Med Mera + boende från endast 895 kr/person! Bo på härliga Smidgården i Orsa. Läs mer här: Smidgården i Fryksås, Orsa. Hämtad 1 juni 2013.

 

Sortera alfabetiskt på egennamnet

Sortera alfabetiskt på kontots eller sidans användarnamn, det spelar ingen roll vilket användarens riktiga namn är. Twitterkontot @carlbildt sorterar du exempelvis på C, inte på B.

 

Skilj på flera poster från samma författare med a, b, c

För att skilja mellan flera poster från samma författare och år (till och med samma dag) kan du lägga till a, b, c och så vidare efter året i kronologisk ordning.

Exempel
Språkrådet (2013 a) Vi har nyligen ändrat råden om hen i Frågelådan. För att puffa för den nya texten publicerar vi den nu också som ett veckans språkråd […] https://www.facebook.com/Sprakradet/posts/618002241543937. Hämtad från www.facebook.com/sprakradet 18 juni 2013.

Språkrådet (2013 b) Nu vill vi skryta lite! Språkrådet har nominerats som en av världens 100 bästa FB-sidor om språk, hos språkportalen Babla. […] https://www.facebook.com/Sprakradet/posts/619892028021625. Hämtad från www.facebook.com/sprakradet 18 juni 2013.

 

Ta reda på ett inläggs webbadress

Det kan vara lite knöligt att lista ut hur man tar reda på ett inläggs webbadress. Det beror både på vilket socialt forum det gäller och på vilket verktyg du använder. I Facebook i en dators webbläsare klickar du på inläggets datum och i Twitter på länken Detaljer. I en iphones Facebookapp pekar du på symbolen med en ruta och en pil och därefter knappen Copy Link to post, i Twitterapparna för både iphone och android finns symboler med tre punkter och du kan använda knappen Kopiera länk till tweet eller skicka tweeten med länk till bland annat e-post och sms.

 

Sammanfattning: citera sociala medier och digitala appar

  • När du citerar eller diskuterar sociala mediers flöden eller innehåll i appar i allmänhet nämner du avsändarens kontonamn och skriver webbadressen i parentes.
  • När du citerar specifika inlägg och appar tillämpar du en anpassning av källförteckningar för tryckta och andra format:
    • författare (avsändare, företag, organisation eller liknande med ansvar för publiceringen)
    • utgivningsår eller publiceringstidpunkt
    • informationens titel (hela tweeten, en komprimering av längre statusuppdateringar eller apptexten)
    • versionsnummer om det finns ett sådant
    • adressuppgift (www… till själva posten och avsändarens sida) eller så nämner du att det är en digital app
    • datum när du hämtade inlägget eller texten.
  • Om man i din källhänvisning inte längre kan komma till inlägget, behöver du inte ta bort hänvisningen. Ta bara bort länken men behåll texten med uppgiften om när du läste eller hämtade informationen.
  • Sortera alfabetiskt på kontots eller sidans användarnamn, inte på användarens efternamn.
  • Flera poster från samma författare skiljer du på med a, b, c efter året i kronologisk ordning.