Historik

Idén till den här boken väcktes när vi på vår dåvarande arbetsplats skulle lägga in all tryckt information på intranät. Eftersom det inte fanns någon bra litteratur om att skriva texter för webben beslutade vi oss för att skriva en egen bok. Det är roligt att se att så många uppskattar boken, att den kunnat leva vidare i så många år och att vi nu har gett ut den för sjunde gången.

Första upplagan

Klarspråk på nätet, första upplagan.
Klarspråk på nätet, första upplagan.

Första upplagan, maj 1999

Boken som tar ett nytt grepp på användarvänlighet på webben

När vi gav ut första upplagan av Klarspråk på nätet var mediet fortfarande nytt. Det var huvudsakligen bara så kallade early adopters – de mest nyfikna som surfade på webben, men användningen ökade mycket snabbt. Företag kunde ha fast uppkoppling, men hemifrån surfade man med modem.

Andra upplagan

Klarspråk på nätet, andra upplagan.
Klarspråk på nätet, andra upplagan.

Andra upplagan, augusti 2001

Boken som tar ett språkligt grepp på användarvänlighet på webben

Andra upplagan utökade vi bland annat med skrivande för mobila apparater (eller wap som vi sa då) och ett nytt avsnitt om designriktlinjer. Vi la även till texttyperna hjälptexter, sidor för frågor och svar, nyhetsbrev och formulär.

Tredje upplagan

Klarspråk på nätet, tredje upplagan.
Klarspråk på nätet, tredje upplagan.

Tredje upplagan, augusti 2004

Boken som tar ett språkligt grepp på användarvänlighet på webben

Den tredje upplagan kompletterade vi med mer om texter för trådlöst internet och två nya avsnitt: Standarder och auktoriteter och Html-koder. Den fick tecknade illustrationer och symboler för bland annat tips, övningar och obs.

Tredje upplagan, översatt till danska

Skriv til nettet.
Skriv til nettet.

Tredje upplagan översattes till danska 2005.

Skriv til nettet

Her er håndbogen til alle, der beskæftiger sig med kommunikation på internettet. Forfatterne genemgår alle dele af produktion til internettet … Deres mange råd, tips og øvelser gør håndbogen nem at bruge i praksis. Den finns fortfarande till försäljning.

Bokens sida på danska Libris

Fjärde upplagan

Klarspråk på nätet, fjärde upplagan.
Klarspråk på nätet, fjärde upplagan.

Fjärde upplagan, augusti 2009

Så når du fram med ditt budskap på nätet

Fjärde upplagan arbetade vi om lite med tanke på att olika skribenter har olika behov; vissa skriver från början, andra redigerar. Den fokuserar något mindre på form eftersom vårt expertområde är skrivande och många som arbetar med produktion av webbsidor har kommit att specialisera sig allt mer.

Femte upplagan

Klarspråk på nätet, femte upplagan.
Klarspråk på nätet, femte upplagan.

Femte upplagan, augusti 2012

Mer och mer skrivhandbok

Den tekniska utvecklingen har influerat innehållet i den femte upplagan. Surfplattor och sociala medier har ändrat användarnas vardag och beteenden: många befinner sig exempelvis oftare i stökiga miljöer när de surfar. Utvecklingen av både små, stora och mer högupplösta skärmar påverkar dessutom hur vi bör testa sidorna. Vi utökade kapitlet med texttyper med ett avsnitt om bloggar.

Sjätte upplagan

Webbredaktörens skrivhandbok, sjätte upplagan
Webbredaktörens skrivhandbok, sjätte upplagan.

Sjätte upplagan, april 2016

Webbredaktörens skrivhandbok

Nu läser de flesta sina webbsidor i mobila enheter och responsivitet är snarare regel än undantag när vi gör om våra webbplatser idag. Boken har uppdaterats så att råden för responsiva webbplatser genomsyrar hela boken. Eftersom boken mer och mer tagit formen av en handbok byter den nu namn fullt ut till Webbredaktörens skrivhandbok.

Sjunde upplagan

framsida_liten
Webbredaktörens skrivhandbok, sjunde upplagan.

Sjunde upplagan, mars 2020

Handbok och kurslitteratur för webbredaktörens arbetsvardag

Den sjunde och omarbetade upplagan har anpassats efter den ständigt pågående tekniska utvecklingen och det ständigt föränderliga beteendet hos webbanvändarna. Vi har uppdaterat med aktuella exempel och utökat avsnittet om tester.