Historik
Idén till den här boken väcktes när vi på vår dåvarande arbetsplats skulle lägga in all tryckt information på intranät. Eftersom det inte fanns någon bra litteratur om att skriva texter för webben beslutade vi oss för att skriva en egen bok. Det är roligt att se att så många uppskattar boken, att den kunnat leva vidare i så många år och att vi nu har gett ut den för sjunde gången.
Första upplagan
Första upplagan, maj 1999
Boken som tar ett nytt grepp på användarvänlighet på webben
När vi gav ut första upplagan av Klarspråk på nätet var mediet fortfarande nytt. Det var huvudsakligen bara så kallade early adopters – de mest nyfikna som surfade på webben, men användningen ökade mycket snabbt. Företag kunde ha fast uppkoppling, men hemifrån surfade man med modem.
Andra upplagan
Andra upplagan, augusti 2001
Boken som tar ett språkligt grepp på användarvänlighet på webben
Andra upplagan utökade vi bland annat med skrivande för mobila apparater (eller wap som vi sa då) och ett nytt avsnitt om designriktlinjer. Vi la även till texttyperna hjälptexter, sidor för frågor och svar, nyhetsbrev och formulär.
Tredje upplagan
Tredje upplagan, augusti 2004
Boken som tar ett språkligt grepp på användarvänlighet på webben
Den tredje upplagan kompletterade vi med mer om texter för trådlöst internet och två nya avsnitt: Standarder och auktoriteter och Html-koder. Den fick tecknade illustrationer och symboler för bland annat tips, övningar och obs.
Tredje upplagan, översatt till danska
Tredje upplagan översattes till danska 2005.
Skriv til nettet
Her er håndbogen til alle, der beskæftiger sig med kommunikation på internettet. Forfatterne genemgår alle dele af produktion til internettet … Deres mange råd, tips og øvelser gør håndbogen nem at bruge i praksis. Den finns fortfarande till försäljning.
Fjärde upplagan
Fjärde upplagan, augusti 2009
Så når du fram med ditt budskap på nätet
Fjärde upplagan arbetade vi om lite med tanke på att olika skribenter har olika behov; vissa skriver från början, andra redigerar. Den fokuserar något mindre på form eftersom vårt expertområde är skrivande och många som arbetar med produktion av webbsidor har kommit att specialisera sig allt mer.
Femte upplagan
Femte upplagan, augusti 2012
Mer och mer skrivhandbok
Den tekniska utvecklingen har influerat innehållet i den femte upplagan. Surfplattor och sociala medier har ändrat användarnas vardag och beteenden: många befinner sig exempelvis oftare i stökiga miljöer när de surfar. Utvecklingen av både små, stora och mer högupplösta skärmar påverkar dessutom hur vi bör testa sidorna. Vi utökade kapitlet med texttyper med ett avsnitt om bloggar.
Sjätte upplagan
Sjätte upplagan, april 2016
Webbredaktörens skrivhandbok
Nu läser de flesta sina webbsidor i mobila enheter och responsivitet är snarare regel än undantag när vi gör om våra webbplatser idag. Boken har uppdaterats så att råden för responsiva webbplatser genomsyrar hela boken. Eftersom boken mer och mer tagit formen av en handbok byter den nu namn fullt ut till Webbredaktörens skrivhandbok.
Sjunde upplagan
Sjunde upplagan, mars 2020
Handbok och kurslitteratur för webbredaktörens arbetsvardag
Den sjunde och omarbetade upplagan har anpassats efter den ständigt pågående tekniska utvecklingen och det ständigt föränderliga beteendet hos webbanvändarna. Vi har uppdaterat med aktuella exempel och utökat avsnittet om tester.