Recensioner

Webbredaktörens skrivhandbok – Klarspråk på nätet har funnits sedan 1998 och sedan dess kommit ut i sju upplagor. Under åren har en väldig massa människor hunnit tycka till om boken. Här ser du några röster.

Utgåva 1

”Den bästa och mest kompletta boken på svenska som enbart handlar om webbskrivande” (Språkvård nr 2, 2000)

”Standardverket när det gäller nätsvenska” (Ola Karlsson, Språkrådet, Nationalencyklopedins årsbok för 2000)

”Boken […] är en mycket bra handledning i konsten att göra webbsidor. […] I boken finns många kloka råd som om de följs kan förbättra de flesta webbplatser.” (Per-Olof Eliasson, Göteborgsposten 1999)

Utgåva 2

”Som förut är det en bra bok för skapare av webbsidor, rikligt illustrerad med både bra och dåliga exempel, och den saknar i stort konkurrenter på sitt område. […] Klarspråk på nätet är ett standardverk som är av intresse för de flesta som sysslar med Internetpublicering.” (Hans Svensson Bibliotekstjänst 2001)

“Vilken utmärkt handbok
Den här boken ger svar på alla frågor man har när man sitter som ensam webbredaktör i en värld av försäkringstjänstemän. Den är lågmäld och fri från pekpinnar, och närhelst det blir lite snårigt får man konkreta exempel. Det finns övningar och facit, samt gott om exempel från andra webbplatser. Jag använder boken nästan dagligen i mitt jobb.” (Alexandra Sjöquist, 2003)

Utgåva 4

”Att en bok om Internet efter tio år kommer ut i en fjärde upplaga är exceptionellt. Men Klarspråk på nätet har de kvalitéer som gör att den kan överleva. Den koncentrerar sig på form och innehåll, inte teknik. Författarna är mycket erfarna och sakkunniga och boken är en nästintill nödvändig hjälpreda för alla som vill publicera sig på nätet. Den fjärde upplagan har kompletterats med så mycket material att tidigare upplagor bör ersättas. Boken visar övertygande och med många exempel och övningar hur text bör anpassas till de olika medier som förekommer och hur ett enkel och klart språk utan utfyllnader övertygar mer än allt annat. Som tidigare finns övningar med lösningsförslag, sakregister, en utmärkt och uppdaterad litteraturlista och hänvisningar till artiklar på nätet. Christer Hellmark, författaren till Typografisk handbok (femte uppl. 2004) citeras flitigt. Boken skulle kunna kallas en typografisk handbok för nätet.” (Hans Svensson, Bibliotekstjänst 2009)

”Att det har blivit en fjärde upplaga av Klarspråk på nätet av Helena Englund Hjalmarsson och Karin Guldbrand visar att författarna gör ett bra jobb.” (Anders Lotsson, Språksamt februari 2010)

”Detta är absolut en bok jag rekommenderar, och en bok jag kan tänka mig att läsa igen.” (Malin the writer, 2010)

Utgåva 5

Klarspråk på nätet från 1999 har blivit tonåring och firar med en femte upplaga. Skillnaderna mot förra upplagan från 2009 är inte så stora men den var å andra sidan vällyckad. Som tidigare tar boken upp hur man formulerar sig på nätet för att bli läst och uppskattad, och de två författarna behärskar verkligen sitt ämne. De visar övertygande att webbsidor är något helt annorlunda än text på papper och hur man på bästa sätt använder webbpubliceringens möjligheter och undviker dess fallgropar. Som förut avslutas boken med litteraturtips, både i tryckt form och på nätet. Här är skillnaderna mot förra upplagan större än i huvudtexten.  (Hans Svensson, Bibliotekstjänst 2012)

Utgåva 6

Webbredaktörens skrivhandbok kommer definitivt att få ligga kvar på mitt skrivbord, full av små lappar instuckna överallt, och jag kommer att ha orsak att återvända till den många gånger.  (Bianca Holmberg, Språkbruk 2017)

Utgåva 7

Texten är faktaspäckad, men tilltalet i andra person gör den ändå personlig och lättläst. Webbredaktörens skrivhandbok är en synnerligen lärorik bok, fullmatad med kunskap för den som arbetar med digitala texter. För att hålla sig uppdaterad inom webbkommunikation idag bör man använda sig av den senaste upplagan. Helhetsbetyg 5 = Briljant.  (Kristina Rydälv Kåreby, Bibliotekstjänst, häfte nummer 13, 2020)